„Egy irgalmatlan nagy görbe orr, felette éles szemek, alatta ravasz ajkak mosolya, beárnyékolva két dugóhúzószerű hajfonat által, ezer rongyba foszló antic öltözet - valóságos mozaik - két sáros lábon ingó görbe hát, pintli és síp… ez a zsidó.”

— (Ónody Géza: Tiszaeszlár)

KaravanNem tudom, megfigyelték-e, kicsi hazánk telistele van tűzdelve délibábbal. Az IBUSZ, amely a legsötétebb kádári időkben is részvénytársaság volt, még a  '80-as években is színes képekkel hirdette a délibábos Magyarországot.

 

Én ezúton hívom föl az utazási irodák figyelmét, hogy magam is találkoztam néhány délibábbal.  (Külön figyelembe ajánlva több utaztató káeftét, amelyeket a pénz befizetése után hiába keresünk, délibábbá váltak...)

Ilyen délibábokat szeretnék  Önökkel megosztani. A Bármelyik Bevásárlóközpontban azt láttam, hogy az egészségesnek és nagyszerűnek hirdetett tejtermékben - nincsen tej.

A húskészítmény is délibábos, mert a génkezelt szóján és adalékanyagon kívül nincs benne hús. A virsli és a parizer levet ereszt, ezekre  pelenkát kéne tenni. (A citromhéj vegyszerszagú, a gyerekek süteményébe tilos reszelni, az őszibarack és a paradicsompaprika nem tud megrohadni, de belül  penészes, és a decemberben is vásárolható saszla szőlő annyira vegyszerszagú, hogy ehetetlen. De azért csábító. Mint a délibáb...

Legdélibábosabb a nyugdijam és a fizetés, mert mindig emelkedik, mégis mindig kevesebbet kapok érte. Táncoskedvű előző  miniszterelnökünk  -  és mert a bűnözők  nevét nem illik közölni, ezért csak Gy. Ferenc  -  egy ízben közölte, a nyugdíjasok máris 30%-kal több nyugdíjat kapnak!

Feltűnt nekem, a szokásos öreg szatyromban éppenhogy 30%-kal (vagy még többel!) kevesebb árut vásárolhattam a sarki boltban, mint néhány évvel előtte. De valószínűleg én tévedtem, hisz egy miniszterelnök nem hazudhat, hiszen ő esküt tett az igaz szóra...nem igaz?

A legújabb hungarikum mégsem a tótok által elvitatott tokaji  bor.  Ez a föld alatt van; állandóan épül-készül, mégsincs sehol.  Igen, az új metróról van szó...

A közbiztonság is délibábos, mert Pintér Sándor szerint állandóan csak javul és javul, mégis egyre korábban kell bezárkóznom a lakásomba. Ugyancsak délibábos a gáz ára, mert előző miniszterelnökünk, tudják, az az eszté tiszt húsz évre ígérte, hogy nem emelik, mégis magasabb lett az ára. De aztán megnyugodtam, mert  Gyurcsányi  elmagyarázta, hogy nem emelkedett a gáz ára, csupán többet kell fizetnem érte. (Jó pofa, nem?)

Tiszta igaz, én  fizetem a gáz-víz-villanyszámlájának jó részét bizonyos, "nemazidénlebarnult" hazánkfiainak is. Ilyen negyedekbe be sem mennek a villanyóra leolvasók, nincs is mit leolvasni, hiszen ők "közvetlenül" a villanyoszlopról vezetik el az áramot. Így viszont szép  és új marad a délibábos árammérő...és tiszta igaz; ha nullát mutat az óra, mi a csudát számoljanak, hát nem igaz?

 Választott vezetőink még nem magyaráztak meg ezzel kapcsolatban semmit, úgyhogy izgatottan várom, mi újat hallok majd.  Arra is gondoltam, belépőt kérek az Ország Házába, hogy elmondjam aggályaimat. De aztán letettem szándékomról, látva az alvó embereket, nem akartam őket zavarni. Bizonyára egy jobb világról  álmodtak szegények.

Ám a délibábok nem ismernek határokat; az ország uniós mérlegét például ha innen hallgatom, csak nyertem rajta, ha kívülről vizsgálom, vesztettem. Csalóka  a sokféle ígéret, ami nap-nap után rámzúdul, de már lassan kinevetik azt, aki be is tartja. Parlamentünk is délibábos, mert a képviselők nagy része mindig mást mond, mint amit tesz. Eléggé ismerve a saját észbeli  gyenge képességemet, ( ezt feleségem is megerősítheti!) nem vállalok részt az ország kormányzásában.

A méreg csak akkor kap el igazán, amikor hallom, látom ám, hogy  agyilag nálamnál sokkal gyengébb egyedek -  államtitkári rangban akár - széles mellel osztják a Nagy Házban az észt. Csalóka a világ. Pontosabban: csalóké a világ. Mi pedig a kényelmes fotelből odahaza nézzük, miként csalják el az életünket.

(: Czékus Jób :)