„A fejlődés alapjait csak magunkban keressük…csak az a mienk, amit önerőből értünk fel. Sohasem jött létre nagy dolog ott, ahol a nemzet munkásai nem önmagukban, hanem másokban bíztak… A nemzeti nagyság alapja csak magában a nemzetben van.

— (Gróf Széchenyi István)

 

Arany 0Kert: Mivel igen száraz a talaj, a magas vízdíj ellenére öntözzük az újonnan ültetett fákat, cserjéket. Takarjuk ki a rózsákat, és már nyugodtan megmetszhetjük.

Az idő megfelelő. Erősítsük meg a futónövények huzaljait.

Rózsák metszése, csak ha külön kérdezi valaki.

Általában már minden megmetszendő növényünket  már kezelésbe vehetjük! Ha még nem tettük volna: utolsó napokban vagyunk a lemosó permetezés elvégzésével. Igenám, de mivel permetezzünk, ha nem akarjuk, hogy mindenféle csicsás csomagolású amerikai-svájci vegyszerrel szennyezzük a talajunkat?

Alapötlet:  a szer lehetőleg   k é n  tartalmú legyen (Nevikén, Neopol, Agrol) Ne higgyük, hogy a méregdrága izraeli, svájci vagy egyéb nyugati permetszer hatásosabb, mint a magyar! Ne hagyjuk, hogy a kertészbolt eladója rábeszéljen ilyesmire.

Viszont figyelmesen olvassuk el és tartsuk be a dobozon található használati utasítást. Ha már "egérfül" méretű a fa kipattant levele, csökkentett dózissal kell permetezni, de akkor is alaposan.

Általános szabály facsemete, cserje vásárláskor: kizárólag faiskolából vásároljunk, tudom, lehet, kissé drágább, de biztosabb, hogy jól megered majd a gyökérzete. Fenyő, Thujafélék: ha felülről nézzük, nagyjából köralakot lássunk benne. Hajtsuk széjjel a Thuja-féléket, nem lehet a lombozatban vöröses levélzet, ne higgyük el, hogy az úgy természetes!

Általában - még ha drágább is - földlabdás (balnis!) növényt vásároljunk, ezek eredése biztosabb, mint a szabadgyökerűeké. Ha mégis szabadgyökerű fát veszünk (inkább gyümölcs), azt azonnal a már előkészített, legalább  40x40x60 előre kiásott gödrökbe helyezzük, mégpedig úgy, hogy ültetés közben a földet többször is csizmasarokkal alaposan megtapossuk, és részletekben egy-egy csemete esetében legalább 20-30 liter vizet juttassunk a fa köré a talajba.

Földlabdásoknál a gödörbe helyezett földlabda és a talajfal között legalább egy arasz szabad terület maradjon. Itt ne spóroljunk az öntöző vízzel. Ha  -  adná Isten - esne az eső, annak mennyiségét teljesen hagyjuk figyelmen kívül.

Hol   n e   vegyek fát, cserjét?

1.)  szupermarketben (nem politikai ok miatt, egyszerűen ők azért adják olcsón a díszfát, mert az előző év őszén a faiskola nyakán maradt, jól kiválogatott növényanyag selejtjét sózzák ránk),

2.)  benzinkútnál  -  ugyancsak az előző okok miatt.

3.)  piacon a Józsi bácsi és a Mari néni (amúgy rendes magyar emberek) igyekeznek rábeszélni minket, milyen jó is az a kicsi növény, amit kínálnak.

De azért nézzünk rá egy 20-30 cm magas fácskára, amiből 6-8 év után lesz valami. (Titkon gondoljuk meg, hány évesek leszünk addig). Sövénytelepítés:  csak, ha ilyen kérdés érkezik. Gyepesítés: nem olyan könnyű, mint gondoljuk. Erről csak akkor írunk bővebben, ha ilyen kérdés beérkezik. Jó, kérdhetné valaki, de nekem csak a szobámban élnek növények, cserépben. "És akkor mi van" - felelhetném hetykén, mert magam is nagy öreg - gangos - házban lakom, amely még Kun Béla vérengzése előtt épült...

A fagymentes helyen átteleltetett muskátlijaimat már visszavágtam, a rügyek reménnyel kecsegtetnek, nemsokára kivonulnak a konyha ablakába, hadd irigykedjenek a szomszédok. A felkopaszodott egyéb növények is új földborítást kaptak, ahol kellett, ott teljes volt az átültetés.

Általános szabály: az előzőnél legfeljebb 3 cm-rel nagyobb legyen az új cserép átmérője.

Milyen föld? Jó-e az "erdei" föld? Persze, hogy jó, ha nem az utcán áruló "nemzetiségi"-től vesszük. Kiránduláson - ha nem sajnáljuk a fáradságot - magunk is szedhetünk földet. Itt: csak bodza és tölgyerdőből ne szedjünk. Legjobb a laza,  b ü k k-fa lombja, amely félig már földdé érett. Ezt keverhetjük kevés komposzttal, a növény meghálálja majd!

Az OBI - stb áruházakban a "marhatrágyaföld" mesterségesen van "szagosítva". Nem rossz, de soha nem látott tehenet az a föld.

Egyéb idevágó kérdéseiket várja az oldal szerkesztője:

(: Vízverés  :)